![](/media/lib/476/n-animacja-1fb7b976ecd1a1322557a63ecad41e66.jpg)
Poznaliśmy kolejne szczegóły przełomowego przeszczepu nerki świni człowiekowi
21 października 2021, 17:24Stoimy na ramionach gigantów, powiedział podczas zakończonej niedawno konferencji prasowej doktor Robert Montgomery, autor pierwszego udanego przeszczepu organu od świni do człowieka, który nie został natychmiast odrzucony. Sukces zespołu z NYU Langone Health to niezwykle ważny krok na drodze do zapewnienia dostępności organów do przeszczepu
![Napój gazowany](/media/lib/12/1185270439_580740-4f278ac35b89240bac7dbb3fd670d673.jpeg)
Zdrowe napoje gazowane nie istnieją
24 lipca 2007, 09:42Bezpieczne napoje gazowane nie istnieją. Wszystkie, nawet te dietetyczne, mogą zwiększać ryzyko chorób serca i cukrzycy.
Komu szkodzi dobry cholesterol?
26 maja 2010, 08:51Wszyscy słyszeliśmy powtarzane co i rusz komunikaty, że dla dobra układu sercowo-naczyniowego należy obniżać poziom złego cholesterolu LDL i podwyższać stężenie dobrego cholesterolu HDL. Okazuje się, że w przypadku pewnej grupy osób to nieprawda i rzekomo dobry cholesterol zwiększa u nich ryzyko nawracających bóli w klatce piersiowej, zawałów serca, a nawet śmierci.
![](/media/lib/160/n-papryka-9a6c61800fa7063458b05fcfa36d9541.jpg)
Papryka uchroni przed parkinsonem?
9 maja 2013, 10:23Wydaje się, że przez obecność nikotyny, jedzenie owoców roślin z rodziny psiankowatych (Solanaceae), np. pomidorów, bakłażanów czy papryki, może zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na chorobę Parkinsona.
![](/media/lib/255/n-pieswilk-4710bee0ec4a49bc13db8dc1710b0784.jpg)
Wilki lubią ryzyko
2 września 2016, 11:51Ludzie postawieni przed 100-procentową szansą otrzymania jakiejś kwoty pieniędzy lub 50-procentową szansą na otrzymanie kwoty dwukrotnie większej, zwykle wybierają pierwszą opcję. Wydaj się, że wyewoluowaliśmy jako gatunek wolący nie podejmować ryzyka
![](/media/lib/285/n-deeplearning-73108e445261c8a552fad9c420abfe1b.jpg)
Algorytmy przewidujące ryzyko zgonu będą ważnym narzędziem przyszłej medycyny
29 marca 2019, 05:33Eksperymenty przeprowadzone przez naukowców z University of Nottingham wskazują, że algorytmy, które nauczą się przewidywania ryzyka przedwczesnego zgonu mogą w przyszłości być ważnym narzędziem medycyny prewencyjnej.
![](/media/lib/361/n-kimchi-95067ebae4e8dcdc7b1ba47f33a236c5.jpg)
Jedz kimchi, będziesz szczuplejszy! Byle z umiarem
7 lutego 2024, 08:27Koreańscy naukowcy znaleźli związek pomiędzy otyłością a spożyciem kimchi. Spożywanie 1–3 porcji kiszonki dziennie zmniejsza ryzyko rozwoju otyłości u mężczyzn, a kimchi z rzodkwi powiązane jest z mniejszym ryzykiem wystąpienia otyłości brzusznej u kobiet i mężczyzn. Głównymi składnikami kimchi są zwykle kapusta i rzodkiew. Warzywa są solone, doprawiane cebulą, czosnkiem, sosem rybnym i fermentowane. Danie zawiera dużo błonnika, bakterie sprzyjające zdrowiu mikrobiomu, witaminy i liczne polifenole.
![](/media/lib/30/depresja-park-49e415f7766e0d9c6dc6a254a9735fa9.jpg)
Depresja prowadzi do cukrzycy
18 czerwca 2008, 10:36W przypadku osób z depresją wzrasta ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Wygląda więc na to, że mamy do czynienia z dwustronną zależnością: cukrzyca może prowadzić do depresji, ale także depresja do cukrzycy (Journal of the American Medical Association).
![](/media/lib/82/zoltaki-5756e33bf05a6eaaf788b68a9fea9b97.jpg)
Żółtaki wskaźnikami zagrożenia zawałem
16 września 2011, 11:17Kępki żółte – żółtawe zmiany grudkowe na powiekach związane z odkładaniem cholesterolu w skórze – są objawem podwyższonego ryzyka zawału i chorób serca (British Medical Journal).
Niebezpieczna wazektomia
15 lipca 2014, 09:14Zabieg wazektomii jest powiązany z nieco zwiększonym ryzykiem wystąpienia raka prostaty oraz ze znacznie zwiększonym ryzykiem wystąpienia zaawansowanego lub śmiertelnego nowotworu prostaty. Takie wnioski wynikają z badań przeprowadzonych przez Harvard School of Public Health